Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος που σχετίζεται τόσο με τη συχνότητα των κενώσεων όσο και με το βαθμό δυσκολίας με τον οποίο το έντερο αδειάζει το περιεχόμενό του. Ο κλινικός ορισμός της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει το συνδυασμό 2 ή περισσότερων εκ των ακόλουθων: Δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Αφόδευση με δυσκολία και σύσφιγξη, τουλάχιστον στο 25% των περιπτώσεων. Σκληρής σύστασης κόπρανα, τουλάχιστον στο 25% των περιπτώσεων. Αίσθημα ατελούς κένωσης, τουλάχιστον στο 25% των κενώσεων. Χρήση διαφόρων χειρισμών για τη διευκόλυνση της κένωσης, τουλάχιστον στο 25% των κενώσεων. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, τα περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ περισσότερο φέρεται να ταλαιπωρείται το γυναικείο φύλο. Σήμερα, είναι γεγονός πως τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας εμφανίζονται συχνότερα και σε άτομα νεότερων ηλικιών, κυρίως λόγω του έντονου στρες που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα όλων.

Αίτια: Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι χρόνιο ή παροδικό. Υπεύθυνο για την εμφάνιση της είναι πλήθος παραγόντων, όπως:

1. Οι διατροφικές συνήθειες (π.χ. ελάχιστη πρόσληψη φυτικών ινών, δηλ περιορισμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων)

2.Μειωμένη πρόσληψη υγρών. Η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών

3. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα

4.Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. αλλαγή περιβάλλοντος, εγκυμοσύνη)

  5.Η κατάχρηση βοηθημάτων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας Φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί δυσκοιλιότητα (π.χ. συμπληρώματα σιδήρου, παυσίπονα).

6.Η αναβολή ή απροθυμία αφόδευσης

7.Διάφορες μεταβολικές ή νευρογενείς διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης) 8.Γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)

Συμπτώματα & Αντιμετώπιση: Συνήθως, τα συμπτώματα της ποικίλουν και περιλαμβάνουν αραιές και δύσκολες κενώσεις, φούσκωμα, στομαχικό άλγος και κράμπες, αίσθημα ατελούς κένωσης, δυσφορία. Ο τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει ποικιλία πρακτικών: Αλλαγή διατροφικών συνηθειών: 1.εμπλουτισμός διατροφής με περισσότερες φυτικές ίνες μέσω της αύξησης των φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τροφίμων ολικής άλεσης,

2.αυξημένη πρόσληψη νερού, κατανάλωση καλών λιπαρών.

3.Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο, ο χορός και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορούν να δράσουν ευνοϊκά στην κινητικότητα του εντέρου

4.Αναγνώριση έπειξης για αφόδευση: είναι σημαντικό η επιθυμία για αφόδευση να αναγνωρίζεται και να ικανοποιείται άμεσα. Η αγνόηση της μπορεί, αθροιστικά, να καταλήξει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας

Λήψη/χρήση βοηθημάτων: υπάρχει μεγάλη ποικιλία υπακτικών βοηθημάτων που συμβάλλουν στην άμεση ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Χάρη στα συστατικά τους βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και καταλήγουν σε εντερική κένωση. Συνήθως δρουν μέσα σε 8-12 ώρες από τη λήψη. Αν και η δράση τους είναι άμεση, η χρήση τους συστήνεται να μην είναι συχνή και μακροπρόθεσμη.

Πλέγμα Λίστα

9 Items

Φθήνουσα/Αύξουσα
Πλέγμα Λίστα

9 Items

Φθήνουσα/Αύξουσα
a