Καρνιτίνη

Η L-Καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα. Για να συνθέσει ο οργανισμός L-καρνιτίνη, απαιτούνται τα απαραίτητα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη, η βιταμίνη C, ο σίδηρος, η νιασίνη και η βιταμίνη Β6. H καρνιτίνη ανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από τον μυϊκό ιστό μοσχαριού, ενώ 50 χρόνια μετά δημοσιεύτηκαν οι πρώτες έρευνες σχετικά με την ευεργετική της επίδραση στον άνθρωπο. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η L-καρνιτίνη είναι εξαιρετικά ασφαλής και καλά ανεκτή, χωρίς σημαντικές παρενέργειες ούτε γνωστές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ωφέλειες από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με L-Καρνιτίνη:

Παραγωγή Ενέργειας Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από τα λίπη στο σώμα απαιτεί τη μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια που το επιτελεί η L-καρνιτίνη, μεταφέροντας τα μέσα στα κύτταρα και από εκεί στα μιτοχόνδρια όπου υφίστανται η οξείδωση που αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διαθεσιμότητα της καρνιτίνης έχει ρυθμιστικό ρόλο στην οξείδωση των λιπών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 Άθληση-Αντοχή Η L-καρνιτίνη αυξάνει τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου, ενισχύοντας τη μεταφορά του στους μύες κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.Η συμπληρωματική πρόσληψη L-καρνιτίνης μπορεί να ενδυναμώσει την φυσική επίδοση και να μειώσει τον σχηματισμό γαλακτικού οξέος.  

Διαχείριση Βάρους Η L-καρνιτίνη, αμινοξύ με λιποδιαλυτική δράση, παίζει σημαντικό ρόλο στη χρησιμοποίηση των λιπών για παραγωγή ενέργειας. Πολλές γυναίκες λόγω πιθανής έλλειψης σιδήρου παράγουν μικρότερη ποσότητα τρυγικής L-καρνιτίνης σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και χαμηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που δυσχεραίνει την καύση λίπους. Διατροφικά συμπληρώματα με L-καρνιτίνη, μπορούν να συμβάλλουν στη καύση λίπους και επομένως στον έλεγχο βάρους. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν υπέρβαρα άτομα, έδειξε ότι η συμπληρωματική πρόσληψη L-καρνιτίνης είχε αξιοσημείωτη αύξηση οξείδωσης λίπους, ενώ η πρωτεϊνική σύνθεση και διάσπαση παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό δείχνει ότι η L-καρνιτίνη δεν επηρεάζει τη μυϊκή αποθήκευση των πρωτεϊνών. Επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η καύση λίπους αυξάνεται με την παρουσία αυξημένων επιπέδων L-καρνιτίνης στο σώμα. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η καρνιτίνη είναι περισσότερο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους αν συνδυάζεται με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Καρδιαγγειακή φροντίδα Η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς εξαρτάται εξαιρετικά από την οξείδωση των λιπαρών οξέων και η καρνιτίνη αποτελεί το «κύριο κλειδί» γι’ αυτή τη διαδικασία. Επομένως εκτιμάται ότι η καρνιτίνη μπορεί να είναι μια από τις ουσιαστικές ουσίες για πρόληψη μιας σειράς παθήσεων που συνδέονται με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Η καρνιτίνη έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με μη ομαλό χτύπο καρδιάς, σε καρδιομυοπάθεια και στηθάγχη. 

Ουσιαστικά η L-καρνιτίνη βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς κυρίως με την πάροδο της ηλικίας.

Μείωση χοληστερόλης Η L-καρνιτίνη επίσης ασκεί ευεργετική δράση στα λιπίδια του αίματος μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης ενώ συγχρόνως αυξάνει την HDL χοληστερόλη.

Πλέγμα Λίστα

6 Items

Φθήνουσα/Αύξουσα
Πλέγμα Λίστα

6 Items

Φθήνουσα/Αύξουσα
a